Kiurut ja pääskyt

Haarapääsky, Kangaskiuru, Kiuru, Räystäspääsky, Törmäpääsky

Kangaskiuru

Trädlärka

Kangaskiurun voi nähdä maaliskuussa kiurujen seurassa golfkentän nurmella aterioimassa tai sen helähtävä kutsuääni voi kuulua taivaalta linnun lentäessä pesimäseudulleen. Laji on vähälukuinen läpimuuttaja, jonka voi tavoittaa alueelta myös syys–lokakuussa.

HL

Kiuru

Sånglärka

Kiurun kurahtavat lentoäänet kuuluvat maaliskuun aamuihin ja kauniilla säällä lauluakin pääsee usein kuulemaan lintujen matkatessa pohjoiseen. Syksyllä, syys–lokakuussa, kiuru on paljon vaikeammin tavoitettavissa, sillä muutto tapahtuu pääasiassa yöllä.

L

Törmäpääsky

Backsvala

Haara- ja räystäspääskyjen veden yllä risteilevistä ruokailuparvista voi löytyä muuttoaikoina joitakin törmäpääskyjä, jotka erottuvat sukulaisistaan pienemmän koon, ruskean rintavyön ja ruskean selkäpuolen avulla. Törmäpääskyn kanta on romahtanut Suomessa pesäpaikkojen häviämisen johdosta.

HL, R

Haarapääsky

Ladusvala

Haarapääsky on yleinen läpimuuttaja, jonka päämuutto osuu keväällä toukokuulle ja syksyllä elo–syyskuun vaihteeseen. Varsinkin kylmällä säällä pääskyt lentelevät matalalla veden yllä, mistä lentäviä hyönteisiä voi löytyä ravintovarojen lisäämiseksi. Elo–syyskuussa pääskyjä yöpyy ruovikossa.

P 0–4 paria, L, R

Räystäspääsky

Hussvala

Räystäspääsky ja haarapääsky eivät pesi alueella enää nykyään. Molempien lajien pesimäkanta on supistunut puolessa vuosisadassa noin kolmasosaan. Puhelinlangat eivät enää notku sadoista pääskyistä entiseen tapaan, mutta muuttoliikennettä on vielä sentään nähtävissä.

L, R